Emotional Freedom Technique. Wat is dat?

EFT, een krachtige interventie bij angst of pijn

Emotional Freedom Technique (EFT)

 

 

is een alternatieve therapie die steeds populairder wordt bij mensen die op zoek zijn naar een effectieve manier om stress, angst, fobieën en andere emotionele problemen te overwinnen. In dit blog gaan we dieper in op wat EFT precies is, hoe het werkt en wat de voordelen zijn. Bovendien geven we tips hoe je deze techniek kunt toepassen in je dagelijks leven.

Wat is EFT?

EFT is een combinatie van acupressuur en psychologie, waarbij je specifieke punten op je lichaam (zoals de acupunctuurpunten) stimuleert terwijl je je concentreert op een specifiek probleem. Door deze punten te stimuleren, activeer je het energiesysteem van je lichaam en help je het in balans te brengen.

EFT werd in de jaren 90 ontwikkeld door Gary Craig, die de techniek de “Emotional Freedom Technique” noemde. Hij ontdekte dat door bepaalde punten op het lichaam te tikken, mensen emotionele blokkades en beperkende overtuigingen konden loslaten. Hierdoor konden ze hun emotionele welzijn verbeteren en een meer bevredigend leven leiden.

Hoe werkt EFT?

EFT is gebaseerd op het idee dat alle emoties verbonden zijn met het energiesysteem van ons lichaam. Als er een blokkade ontstaat in dit energiesysteem, kan dat leiden tot emotionele problemen en lichamelijke klachten.

Door het stimuleren van de acupressuurpunten op het lichaam, kan de blokkade opgeheven worden en kan de energie weer vrij stromen. Hierdoor kunnen negatieve emoties, zoals angst, stress en boosheid, verminderd worden en kan je je meer ontspannen en in balans voelen.

De voordelen van EFT

Er zijn vele voordelen verbonden aan het beoefenen van EFT. Hieronder vind je enkele belangrijke voordelen:

 1. Vermindering van stress en angst: EFT is een effectieve manier om stress en angst te verminderen. Door de acupressuurpunten te stimuleren, kan je je lichaam en geest helpen ontspannen en in balans te brengen.

 2. Verbetering van fysieke symptomen: EFT kan ook helpen bij de vermindering van fysieke symptomen, zoals hoofdpijn, spierpijn en chronische pijn.

 3. Verbetering van de slaap: Door het verminderen van stress en angst, kan EFT ook helpen bij het verbeteren van de slaap.

 4. Bevordering van emotioneel welzijn: EFT kan helpen bij het loslaten van beperkende overtuigingen en negatieve emoties. Hierdoor kan je meer in balans zijn en een beter emotioneel welzijn ervaren.

Kun je het zelf?

EFT kan gemakkelijk toegepast worden in je dagelijks leven. Hieronder vind je enkele tips:

 1. Begin met kleine problemen: Begin met kleine problemen en bouw dit geleidelijk op naar grotere problemen. Op deze manier kun je wennen aan de techniek en ervaren hoe het werkt.

 2. Identificeer je probleem: Identificeer het probleem waar je aan wilt werken. Dit kan bijvoorbeeld stress, angst of een negatieve emotie zijn.

 3. Bepaal je focus: Bepaal wat je precies wilt aanpakken. Richt je bijvoorbeeld op de fysieke sensaties die je voelt of de gedachten die door je hoofd gaan.

 4. Gebruik affirmaties: Gebruik positieve affirmaties terwijl je de acupressuurpunten stimuleert. Herhaal bijvoorbeeld een zin als “Ik accepteer mezelf volledig en compleet” of “Ik ben kalm en ontspannen”.

 5. Stimuleer de acupressuurpunten: Stimuleer de acupressuurpunten door zachtjes te tikken of te drukken met je vingers. Begin bijvoorbeeld bij het punt tussen je wenkbrauwen (de “wenkbrauw punt”) en tik vervolgens op de andere punten, zoals het “zijde van de hand punt” en het “onder oksel punt”.

 6. Adem rustig en diep: Adem rustig en diep in en uit terwijl je de acupressuurpunten stimuleert. Dit kan je helpen ontspannen en je concentreren op je probleem.

 7. Herhaal de stappen: Herhaal de stappen totdat je voelt dat je probleem verminderd is of volledig is opgelost.

Conclusie

EFT is een eenvoudige en effectieve techniek die je kunt gebruiken om stress, angst, fobieën en andere emotionele problemen te overwinnen. Door specifieke acupressuurpunten op je lichaam te stimuleren terwijl je je concentreert op een specifiek probleem, kan je je lichaam en geest helpen ontspannen en in balans te brengen. Door deze techniek toe te passen in je dagelijks leven, kan je je emotionele welzijn verbeteren en een meer bevredigend leven leiden.

Delen:

Meer artikelen

Meer info?

Boek jouw persoonlijke moment in de  agenda: